Over ons

Ik ben Celina van Est en vanaf mijn geboorte al opgegroeid met honden. Tijdens mijn stage in Aruba (jan-jun 2016) werd ik spontaan verliefd op Charlie, een zwerfhondje van ongeveer 3 weken oud, wat samen met haar 9 broertjes en zusjes onder een grote zeecontainer lag achter ons huis. Mijn collega, waar ik op dat moment woonde, heeft alle puppy’s in huis genomen, inclusief de bange moederhond. Vanaf dat moment startte ‘’mijn’’ honden avontuur. Niet meer de hond van mijn ouders, ons gezin, maar mijn eigen hond, mijn opvoeding en mijn verantwoordelijkheden.

Bruintje, Celina, Charlie en Tako

Toen Charlie met mij mee naar Nederland ging (september 2016) heb ik op het laatste moment besloten om Bruintje ook mee te nemen, alle overige puppy’s hadden inmiddels een goed huisje gevonden en zij bleef over. Helaas was zij nog niet geënt en moest ik haar achter laten bij mijn Arubaanse collega. Bruintje werd daar goed verzorgd en leefde met zeven andere honden op een groot terrein binnen vier hoge muren. Toen ik haar tijdens een 3-daagse reis ging halen (april 2017) had Bruintje nog steeds haar puppy koosnaampje: Bruintje. Ze reageerde daar al zo goed op, dat ik dit nooit heb veranderd. Echter had zij heel wat socialisatie gemist in haar eerste jaar, waardoor zij in Nederland naar alles en iedereen uitviel. Ik ging mij frustreren en Bruintje deed dit ook, daardoor ontstonden er wrijvingen. Ik heb geleerd dat met het juiste geduld, respect en vertrouwen er een heel fijn teamverband kan ontstaan en je elkaar steeds beter leert begrijpen. Het uitval gedrag van Bruintje werd minder en ik werd steeds trotser, zo konden we samen groeien.

In die tijd werkte ik als secretaresse voor een groot Amerikaans bedrijf. Het voelde voor mij vaak als opgesloten, de muren kwamen op mij af. In de weekenden en avonden liep ik heel wat kilometers af met de honden ter compensatie van een hele week stil zitten. Wanneer ik bekende kon helpen met de problemen die zij met hun hond ervaarde stond ik paraat om een aantal tips te geven. Ik merkte dat dit zo goed ging en dat ik er ook enorm veel plezier uit haalde, dat ik besloot om een opleiding te gaan volgen en mijn eigen bedrijf Trustdogs te starten.

Vanaf augustus 2020 heb ik besloten om er nog een hond bij te nemen, Tako, een enorm ondeugende jonge Mechelse Herder, die graag voor me werkt. Het liefst gaat ze de hele dag met mij mee, er zit geen rem op. Een echte werkhond. Dit was voor ons de perfecte aanvulling op ons gezin, ze brengt letterlijk leven in de brouwerij. Ook door haar heb ik weer een hoop bijgeleerd.

Ik hoop dat ik met mijn eigen ervaringen en opleidingen andere mensen hetzelfde trotse gevoel kan geven, zodat zij ook samen met hun hond kunnen groeien en vooruit kunnen kijken. Ik geef elke dag weer met enorm veel plezier les. Ik geniet het meest wanneer ik honden en bazen samen zie groeien en wanneer zij elkaar steeds beter gaan begrijpen, de band versterkt, respect en vertrouwen worden het middelpunt van de relatie tussen hond en baas.